Saç dökülmesi nedenleri
Saç dökülmesi çok yaygın bir sorundur ve nedeninin bilinmemesi, insanların hayatlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Kısa vadede saç dökülmesi, yaşa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, uzun vadede de sağlıksız beslenme, hormon dengesizliği veya stres gibi etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Bilim adamları tarafından araştırılan ve tespit edilen birçok saç dökülme nedeni bulunmaktadır.
En yaygın nedenler arasında; erkek tipi saç dökme, iç organ hastalıkları, Farmakolojik tedaviler ve vitamin ve mineral eksikliği yer almaktadır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Erkek tipi saç dökülmesi (ETSD) ya da teknik olarak adlandırıldığı gibi androgenik alopesi, saç foliküllerinin erkek hormonu olan testosteron bileşiğine karşı savunmasız olduğu için dihidrotestosteron (DHT) tarafından hedef alınarak zayıflatılıyor. Bu süreçte, saç folikülleri azalarak saçların incelmesine ve kalınlaşmasına bozukluklar ortaya çıkar. ETSD genetik bir hastalıktır ve kişinin geleneksel aile üyelerinden bu hastalıktan nasibini alacağını ne zaman anlayabileceği bilinmez.
ETSD, saç dökülmesinin en yaygın nedenidir. İnsan vücudunda bir üretici Hormona yol açan 5-alfa reddüktaz enzimi denildiğinde, testosteronun DHT'ye dönüşmesi sağlanır. Hücrelerde DHT seviyesinin artması, saç foliküllerinin zayıflamasına ve saç dökülmesinin başlamasına neden olabilir. Bu da demektir ki kişinin 5-alfa reddüktaz enzim seviyesinin normalden fazla olması durumunda, daha fazla DHT oluşmasına neden olabilir ve saç dökülmesi sürecini hızlandırabilir.
İç Organ Hastalıkları
Saç dökülmesi aynı zamanda kalp, böbrek, tiroid ve pankreas gibi kronik hastalıklara da bağlı olarak gerçekleşebilir. Böyle durumlarda doktorların saç dökülmesine karşı uyguladıkları tedavilerin etkili olabilmesi için ilk olarak bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.
Piyelonefrit, akciğer hastalıkları, ürtiker, sarkoidoz, Kawasaki hastalığı, lösemiler, anemi, lupus, paraneoplastik sendrom ve sindirim sistemi bozuklukları gibi hastalıklar da saç dökülmesi için önemli nedenlerdir.
Farmakolojik Tedaviler
Günlük yaşamda kullanılan pek çok ilaç saç dökülmesine sebep olabilir. Genellikle kanser ve tümör tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi; Ürtiker, romatizma, eklem iltihabı, sklerodermi, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, epilepsi, böbrek taşı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve bazı dermatolojik ilaçlar da saç dökülmesi için önemli nedenlerdendir.
Kortikosteroitler, beta blokerler, antidepresanlar ve psikoleptikler, anti-asma ilaçları, antihipertensiveler, immunosupresanlar, antiviral ilaçlar, antifungaller, Vitamin A ilaçları ve alkol bağımlılığına karşı da kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Vitamin ve Mineral Eksikliği
Yetersiz beslenme, saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesinin nedenlerine anksiyete ve stres dahil olmak üzere besinlerden kaynaklanan nedenler çok önemlidir. Kalp hastalıklarına ve kanser hastalıklarına karşı korunmanın önemli bir yolu olarak kabul edilen besinler vücudumuzdaki yoğun erkek ve dişi hormonları da dengeyebildiği için iyi beslenmek saç dökülmesini azaltan bir etken olarak görev yapmaktadır.
B1 vitamini, Omega 3 yağ asitleri ve demir eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Bu bitkisel ya da yaş meyve ve sebzelerle alınabilecek bazı besin maddeleri; sarımsak, soya fasulyesi, brokoli, ıspanak, bezelye, badem, barbunya, enginar, kereviz, hindi eti ve uskumru gibi. Su, proteinler ve besinleri kolayca alınmak için haftada 3 kez kalabalık toplulukların hazırladığı meyve ve sebze eksikliği de saç dökülmesinin nedenleri arasındadır.