Bilgisayarınız söz konusu olduğunda, CPU’nuz işlemin beynidir, ancak kendi beyninizden farklı olarak, herhangi bir zamanda kullanımda olan işleme kapasitesinin kesin bir ölçüsünü alabiliriz.
İster ağır bir çoklu görevli olun, ister bir video oyunundan en yüksek performansı almaya çalışın, CPU kullanımını izlemek, işlemcinizin yapabileceği tüm performansı alıp almadığınızı veya herhangi bir performansın gerisinde olup olmadığını anlamanın önemli bir yoludur. yaşıyor olabileceğiniz sorunlar.
Bu nasıl yapılır belgesinde, CPU kullanımınızı izlemenin hızlı ve basitten biraz daha karmaşık ama çok daha ayrıntılıya kadar çeşitli yollarını göstereceğiz. Hız aşırtma yapıyorsanız veya CPU’nuzun çok ısınmasından endişe ediyorsanız, öğrenmek isteyeceksiniz. CPU sıcaklığınızı nasıl kontrol edersiniz.
CPU Kullanımını Yorumlama Hakkında Bazı Önemli Notlar
Genel olarak CPU kullanımı, şu anda CPU kaynaklarının ne kadarının kullanıldığını gösteren tek bir yüzde olarak rapor edilir. Yani bu sayı %100 ise tüm CPU’nuz meşgul demektir. %25’teyse, CPU’nun yalnızca dörtte biri dolu demektir. Ancak bunda küçük bir pürüz var çünkü modern CPU’lar birden fazla çekirdekten oluşuyor.
Diyelim ki dört çekirdekli bir CPU’nuz var (muhtemelen yükseltme zamanı gelmiştir!) ve çekirdeklerden biri tamamen doluyken geri kalanı boşta. Yalnızca %25 CPU kullanımı görürsünüz, ancak performansınız o çekirdeğin maksimum performansıyla sınırlıdır. Bunu genellikle birden çok CPU çekirdeğini iyi kullanmayan video oyunlarında görürüz, bu nedenle tüm oyunun kare hızı, tek bir CPU çekirdeğinin veya iş parçacığının en hızlı performansıyla sınırlıdır.
Bu durumda, kullanım için tek bir CPU yüzdesi o kadar da kullanışlı değildir, bu nedenle keşfetmek üzere olduğumuz yöntemlerden bazıları, herhangi bir darboğazın nerede olabileceğini görmenize yardımcı olmak için her bir CPU çekirdeğinin işini yaptığını görmenize izin verecektir. olmak.
Windows-task-manager”>Windows Görev Yöneticisi ile CPU Kullanımını Kontrol Etme
Windows, yerleşik olarak sağlam ve ayrıntılı performans izleme araçlarına sahiptir ve işletim sisteminin her sürümünde sunulan bilgiler daha ayrıntılıdır. Windows 11’de bu araçlara nasıl erişeceğiniz aşağıda açıklanmıştır (bu, Windows 10’da da çalışır):
1. Görev Yöneticisi’ni başlatın. En kolay yol, Ctrl + Shift + Escape tuşlarına basmaktır.
2. Performans sekmesini açın ve “CPU” üzerine tıklayın. Burada, toplam CPU gücünüzün yüzde kaçının kullanımda olduğunu gösteren bir grafik görebilirsiniz. Tüm bilmek istediğin buysa, burada durabilirsin.
3. (İsteğe bağlı olarak) grafiğe sağ tıklayın ve Grafiği Şu Şekilde Değiştir > Mantıksal İşlemciler’i seçin. Bu size CPU’nuzun sunduğu her bir “iş parçacığının” kullanımını gösterecektir. Bazı CPU çekirdeği türleri aynı anda iki iş parçacığını işleyebildiğinden, bu sayı fiziksel CPU çekirdeği sayısını yansıtmayabilir. Bu, fiziksel işlemcilerden ziyade “mantıksal” işlemcilerin kastettiği şeydir.
Mantıksal işlemci görünümü açıkken, CPU’nuzun yükünün tüm mantıksal işlemcilere eşit şekilde dağılıp dağılmadığını veya CPU’nun geri kalanı daha düşük stres altındayken bir veya iki iş parçacığının %100’de çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz.
Xbox-game-bar”>Xbox Game Bar ile CPU Kullanımını Kontrol Etme
CPU kullanımını kontrol etmek için Windows Görev Yöneticisi’ni kullanmak, pencereli bir uygulama kullanıyorsanız harika çalışıyor, ancak çoklu monitör kurulumunuz yoksa, video oyunu gibi tam ekran bir uygulama kullanıyorsanız şansınız yok. .
Şans eseri, Windows, tam ekran bir uygulamanın üzerine ekranınıza bir performans izleme widget’ı sabitlemenizi sağlayan Xbox Oyun Çubuğu olarak bilinen bir özellik içerir. Nasıl kullanılacağı aşağıda açıklanmıştır:
1. Xbox Game Bar’ı Başlatın Win + G’ye basarak.
2. (İsteğe bağlı) Performans widget’ını taşıyın. Performans küçük aracını ekranda tam ekran uygulamanızda önemli bir şeyi gizlemeyeceği bir noktaya sürüklemek için farenizi kullanabilirsiniz.
3. Performans Widget’ını Sabitle düğmesiyle sabitleyin. Raptiye düğmesine tıklayarak, Oyun Çubuğunu kapattıktan sonra bile performans widget’ını yerinde kilitleyeceksiniz.
4. Oyun Çubuğunu Win + G ile kapatın. Widget’ı sabitledikten sonra Oyun Çubuğunu kapatabilirsiniz ve performans bilgisi tam ekran uygulamanızda yer paylaşımlı olarak kalır.
Yer paylaşımından kurtulun, Oyun Çubuğunu tekrar açın ve parçacığın sabitlemesini kaldırın, çubuğu kapatın ve her zamanki gibi işinize devam edin.
CPU Kullanımını İzlemek İçin MSI Afterburner Nasıl Kullanılır?
Xbox Oyun Çubuğu size oyunlarda ve diğer tam ekran uygulamalarda kullanabileceğiniz temel bir CPU kullanım ölçer sunarken, iş parçacığı başına CPU kullanımıyla ilgili ayrıntıları göstermez. Tam ekran bir 3B uygulama çalıştırırken tüm CPU’nuzun ne yaptığını görmek istiyorsanız, Riva Tuner İstatistik Sunucusu (RTSS) ile birlikte MSI Afterburner tam size göre. Bunu nasıl kuracağınız aşağıda açıklanmıştır:
1. MSI Afterburner’ı indirin ve kurun. şuraya git: resmi internet sitesi uygulamayı indirmek, açmak ve yüklemek için. Yükleme sırasında, RTSS yükleme kutusunun işaretini kaldırmadığınızdan emin olun.
2. MSI Afterburner’ı açın. Uygulamaya özel ayrıcalıklar sağlamanız istenecek, devam etmek için “Evet” demelisiniz.
3. Ayar “Cog” düğmesine tıklayın. Bu, ayarlarını değiştirebileceğiniz MSI Afterburner özellikler penceresini açar.
4. “İzleme” sekmesine gidin. Burası, sisteminizin hangi yönlerinin izleneceğini ve hangilerinin ekran üzeri paylaşımda görüntüleneceğini seçebileceğiniz yerdir.
5. “CPU Kullanımı” başlıklı her girişi işaretleyin “Aktif Donanım izleme grafikleri” altında. Bu girişlerin her biri, bilgisayarınızdaki mantıksal bir CPU’yu temsil eder. Bu durumda 20 tane vardır, ancak bu, Donanımınıza göre farklılık gösterecektir.
6. Shift’i basılı tutun ve vurgulamak için her CPU kullanım girişine tıklayın. Numaralandırılmış tüm CPU kullanım girişlerini seçin.
7. “Ekran görüntüsünde göster”i tıklayın. Bu, izlenen bu CPU’ların ekran görüntüsünde görünmesini sağlar.
8. Ekran Görüntüsü sekmesine gidin ve bir kısayol ayarlayın. Varsayılan olarak “Ekran görüntüsünü değiştir” kısayolu “Ana Sayfa” tuşunu kullanacak şekilde ayarlanmıştır, ancak bu her zaman uygun değildir, bu nedenle hangi tuşu tercih ederseniz edin. Bu durumda Shift + P’yi seçtik.
9. Tamam’a tıklayın ve oyununuzu çalıştırın. Seçimleriniz kilitliyken, oyununuzu veya 3D uygulamanızı çalıştırın ve tüm CPU kullanım ölçümleri görünmelidir. Hiçbir şey görmüyorsanız ayarladığınız anahtarı kullanın. Bu işe yaramazsa, MSI Afterburner’ın arka planda çalıştığından emin olun.
CPU Kullanım Geçmişinizi Kontrol Etmek İçin HWInfo64 Nasıl Kullanılır?
Şimdiye kadar ele aldığımız tüm yöntemler, CPU’nuzun ne yaptığını canlı olarak görmenizi sağlar, ancak bazı durumlarda CPU kullanımının bir kaydını görmek isteyebilirsiniz, böylece kullanım kalıpları hakkında biraz dedektiflik yapabilirsiniz. ve CPU kullanımınızın arttığı veya başka şekilde garip davrandığı belirli zamanlar olup olmadığına bakın.
Ücretsiz yardımcı program HWInfo 64 tam olarak bu özelliği sunar ve bunu şu şekilde kullanabilirsiniz:
1. HWInfo64’ü indirin ve kurun. onunda bulabilirsin resmi internet sitesi. Sisteminize yüklemek istemiyorsanız, bunun yerine taşınabilir sürümü indirmeyi seçebilirsiniz.
2. Uygulamayı çalıştırın ve “başlat” ı tıklayın. Uygulamanın başlatmayı bitirmesi biraz zaman alabilir.
3. İzleme > Sensör Durumu’na tıklayın. Bu, izlenen tüm farklı veri kaynaklarını görebileceğiniz sensör durumu penceresini açacaktır.
4. Toplam CPU Kullanımı sensörüne dikkat edin. Neyi ölçtüğü ve nasıl hesaplandığı hakkında bir açıklama almak için fare işaretçisini bunun veya herhangi bir sensörün üzerine getirebilirsiniz.
5. Günlüğe Kaydetmeyi Başlat düğmesine tıklayın.
6. CSV dosyanızı kaydetmek için bir konum seçin. HWInfo64, günlüğünüzü bir CSV dosyası olarak kaydeder. Kolayca bulabileceğiniz bir yer seçin.
7. Günlüğe kaydetmeyi bitirdiğinizde, “günlüğe kaydetmeyi durdur” düğmesine tıklayın.
8. CSV dosyanızı açın. Seçtiğiniz görüntüleyici ile CSV dosyasını açın. Burada Excel’de Yeni Çalışma Kitabı > Veri > Metinden/CSV’den İçe Aktar > Yükle’yi kullandık.
İlk iki sütun tarih ve saati günlüğe kaydeder, bunu Toplam CPU Kullanımı sütunuyla veya bireysel çekirdek veya iş parçacığı kullanımını gösteren sütunlardan herhangi biriyle karşılaştırabilirsiniz.
Artık CPU kullanımınızı kontrol etmek için bu farklı yöntemleri bildiğinize göre, ne tür bir görev için kullanırsanız kullanın, CPU’nuzun gerçekte ne yaptığını asla merak etmenize gerek kalmayacak.